Typiske feil og mangler i tilfluktsrom

Typiske feil og mangler i tilfluktsrom

I 1998 besluttet Stortinget en midlertidig suspensjon av plikten til å bygge tilfluktsrom i nye bygninger inntil et nytt beskyttelseskonsept kom på plass. Som følge av vedtaket fikk alle etter søknad fritak for å bygge tilfluktsrom i nye bygg. Det er derfor ikke bygget tilfluktsrom siden 1998.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), herunder Sivilforsvaret, har ansvaret for tilsyn med både offentlige og private tilfluktsrom. Den første Forskrift om tilfluktsrom kom i 1948, og det har siden kommet flere oppdaterte utgaver av denne forskriften. Som følge av at rommene er bygd i henhold til ulike utgaver av forskriften varierer standarden på rommene. Stortinget har bestemt at eksisterende tilfluktsrom skal opprettholdes (ref Stortingsmelding 17).
I fredstid kan tilfluktsrom benyttes til ethvert formål med forutsetningen at «rommets beskyttende evne ikke reduseres og at det kan klargjøres i løpet av 72 timer».

Typiske feil og mangler er:

  1. Vegger. Svært ofte ser vi at det er boret hull gjennom vegger og trukket ledninger og rør, uten å bruke gass- og trykktette veggjennomføringer. 
  2. Dører. Vi ser mange dører som ikke er tette pga. gamle pakninger. 
  3. Ventilasjon. Filtrene kan se fine ut på utsiden, men pakningene på filtrene blir etter hvert dårlige, noe som fører til at forurenset luft, som radioaktive gasser og stridsgasser, kan trenge urenset inn i tilfluktsrommet. ABC-filtre har en foreskrevet levetid på ca 25 år, forutsatt at det er ubrukt og vedlikeholdsinstruksen er overholdt. De fleste ABC-filtre i tilfluktsrom i Norge er over 25 år.