REDEGJØRELSE FOR AKTSOMHETSVURDERINGER 2024
Å respektere menneskerettigheter og arbeide for trygge og anstendige arbeidsforhold er vesentlige aspekter ved Norfos ansvar som selskap. For å realisere kravene i Åpenhetsloven og bidra til å sikre anstendige arbeidsforhold og etterlevelse av menneskerettigheter, skal Norfo kartlegge, forebygge, begrense og gjøre rede for hvordan eventuell risiko for negativ påvirkning skal håndteres.
Organisering
Ansvaret for innføring og etterlevelse av Åpenhetsloven i Norfo er forankret i styret, og skal følges opp videre i organisasjonen av ledelsen i Norfo, med daglig leder som hovedansvarlig.
AS Norfo er et aksjeselskap, registrert i enhetsregisteret, stiftet 27.09.1963. Vår virksomhet er lokalisert i Industriveien 4A, 2020 Skedsmokorset, og har 17 ansatte. Organisasjonsnummer 914 796 881.
Selskapet er eid av Frøytor Holding AS. Frøytor Holding er et holdingselskap som ikke har annet formål og aktivitet enn å eie Norfo og Frøytor Eiendom AS, et selskap hvis eneste aktivitet er utleie av en kontoreiendom. Frøytor Holding tilbyr verken varer eller tjenester og omfattes derfor ikke av Åpenhetsloven.
Gjeldende aktsomhetsvurdering gjelder Norfo og Mekanor AS.
Mekanor AS er Norfos datterselskap og er lokalisert i Håmmålfjellsveien 27, 2550 Os i Østerdalen. Mekanor har 10 ansatte. Organisasjonsnummer 965 818 340.
Driftsområde
Norfo er opptatt av å ha en bærekraftig forretningspraksis som ivaretar både mennesker, samfunn og miljø. Norfo er en leverandør som tilbyr profesjonelle aktører, statlige og offentlige instanser, kommuner, entreprenører, arkitekter, byggmestere og byggevarehus et bredt spekter av produkter og tjenester innen brann- og avanserte sikkerhetsdører, og utstyr til tilfluktsrom.
Driften omfatter innkjøp/import av produkter for videresalg, samt produksjon av produkter via vårt datterselskap, Mekanor.
Mekanor har profesjonelle fagarbeidere for produksjon av våre produkter. Tilfluktsromsdører er et av flere produkter som blir produsert her. Bedriften har også egne produkter, og arbeids- områder som monteringsarbeid, stålkonstruksjoner, sveise- og platearbeid, maskinering, laserskjæring i stål, produksjon av halvfabrikata, og levering av stål.
Forankring i ledelsen:
Våre rutiner og retningslinjer for menneskerettigheter og arbeidsstandarder er forankret hos ledergruppen og styret i AS Norfo. Ledelsen i AS Norfo har et ansvar for at retningslinjene følges opp samt at disse er kjent i alle avdelinger og hos alle ansatte.
Innkjøpsavdelingen har et ansvar for å sikre at retningslinjene er gjort kjent for våre leverandører og at de følges opp gjennom kvalifisering av leverandører.
Dette sikrer at disse prinsippene har sterk støtte og at de implementeres konsekvent i hele organisasjonen.
Omfattende og forpliktende retningslinjer:
Norfo har utviklet retningslinjer som tydelig definerer våre forventninger og krav til oss selv og våre leverandører i verdikjeden. Disse retningslinjene omfatter:
• Bærekraft: Vi er forpliktet til å drive en bærekraftig virksomhet som tar hensyn til miljøet og fremtidige generasjoner.
• Menneskerettigheter: Vi respekterer og fremmer grunnleggende menneskerettigheter i alle aspekter av vår virksomhet.
• Anstendige og trygge arbeidsplasser: Vi sikrer at alle våre ansatte har anstendige og trygge arbeidsforhold, i tillegg til at vi forsøker å påvirke/formane våre leverandører for tilsvarende i deres organisasjoner og verdikjeder.
• Rettferdig levelønn: Vi støtter rettferdig levelønn og har nulltoleranse for alle former for tvangsarbeid og barnearbeid.
• Etterlevelse av internasjonale konvensjoner: Vi overholder relevante internasjonale konvensjoner om menneskerettigheter og arbeidsstandarder.
Rollemodell og rettesnor:
Ved å utvikle de ovennevnte retningslinjene ønsker AS Norfo å ta et aktivt ansvar for å respektere og fremme menneskerettigheter og arbeidsstandarder. Retningslinjene fungerer som en rettesnor for alle ansatte, partnere og leverandører i vårt arbeid og samhandlingen med våre leverandører. Vi forventer at alle våre partnere etterlever de samme prinsippene.
Etter Åpenhetsloven §4 er Norfo pålagt å gjennomføre en aktsomhetsvurdering og vår rutine er basert på følgende steg;
- Forankre ansvarlighet i våre egne retningslinjer, fordele ansvar og arbeidsoppgaver
- Kartlegge og vurdere faktiske og mulige negative konsekvenser utfra egen virksomhet, leverandørkjede og forretningsforbindelser
- Iverksette egnede tiltak for å stanse, forebygge eller begrense negativ påvirkning/skade
- Kommunisere med berørte interessenter og rettighetshavere om hvordan negativ påvirkning er håndtert og behandling av informasjonskrav.
Hvordan har vi vurdert våre leverandører;
Vi har evaluert våre leverandører utfra flere forhold. Dette er bl.a. - Våre etiske krav i nye samarbeidsavtaler og fornyelse av eksisterende avtaler
- Skriftlig undersøkelse tilsendt 10 av våre største leverandører pr. e-post, basert på Åpenhetslovens krav (juni 2023)
- En-til-en samtaler med utvalgte 2 utvalgte leverandører
- Norfos ansattes forpliktelse til å overholde våre etiske krav presentert i fellesmøte
Norfo er forpliktet til å drive en ansvarlig og bærekraftig virksomhet, og vi tar aktsomhetsvurderinger og leverandørstyring på alvor. Vi stiller strenge krav til våre leverandører ved inngåelse av nye kontrakter, og/eller reforhandling av eksisterende kontrakter basert på Åpenhetsloven, vår Code of Conduct og etiske krav.
Undersøkelser og oppfølging:
I første halvår av 2023 gjennomførte vi undersøkelser av våre største leverandører: - En undersøkelse knyttet til aktsomhetsvurderinger for å kartlegge leverandørenes risiko for negative konsekvenser på menneskerettigheter, anstendige arbeidsforhold og miljø. Utført juni 2023.
Kartleggingen avdekket ingen negative konsekvenser. Norfo er imidlertid kjent med at det er risiko for negative konsekvenser i stålindustrien globalt. DFØ sin rapport vurderer risiko forbundet med metallproduksjon og fremhever blant annet at stålproduksjon er forbundet med lave lønninger, overdreven bruk av overtid og mangel på fagforeningsrettigheter, særlig i Kina, India og Russland. Stålproduksjon kan innebære farlige arbeidsforhold, med ekstreme temperaturer, tunge løft, drift av store maskiner, og eksponering for støv og giftige gasser.
Som et ledd i dette ble Norfos to underleverandører av stål bedt om å redegjøre for hvordan de sørger for at DFØ sine rettigheter ble overholdt. De kunne henvise til at de følger UN Guiding Principles on Business and Human Rights, gjennomfører jevnlige leverandørvurderinger, der de sikrer at deres leverandører lever opp til de kravene de, og Norfo har. Norfos hovedleverandør av stål er sertifisert i henhold til ISO 9001 &; ISO 14001.
PRIORITET FOR 2024
I løpet av 2024 planlegger Norfo å fortsette undersøkelser av leverandører, for å følge opp at de faktisk etterlever standardene og gjennomfører vurderingene nevnt ovenfor, inkludert de viktigste leverandørene til datterselskapet Mekanor.
Ved inngåelse av nye avtaler og kontrakter med leverandører og andre forretningspartnere har Norfo etterlevelse av kravene i Åpenhetsloven som et krav for fremtidig samarbeid.
Åpenhetsloven gir enhver rett til å be virksomhetene om informasjon om hvordan de håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Ved ønske om slik informasjon, eller ved klager knyttet til Åpenhetsloven, kan følgende e-post benyttes: norfo@norfo.no
Skedsmo, 28. juni 2024